esben
kjær
foredrag/moderator
"Med udgangspunkt i sin egen historie tager Esben livtag med samtidens manglende mod til at se døden i øjnene, manglende vilje til at erkende vores afmagt og manglende evne til at give slip på vores kære. Han leverer i en direkte og konfronterede stil en skarp kritisk af både samfundets, kirkens og, som barn af sin tid, sit eget forhold til døden, der ikke kan undgå at skabe debat kalde til en nødvendig eftertanke og en kærkommen refleksion. Jeg kan på det varmeste anbefale Esben Kjær som en levende oplægsholder til at punktere tabuerne om døden."
Marianne Gaarden
Biskop, ph.d.
Jeg fungerer som moderator/konferencier på arrangmenter, se nederst på siden her.
Jeg holder foredrag om følgende:
Hvordan man har en usynlig søn - kunsten at leve med sine døde resten af livet
”Nu må vi finde en anden måde at være familie på…” Sådan sagde Esbens 10-årige søn David, da portøren rullede sengen med hans døde lillebror Sebastian ud fra Rigshospitalets børnecancer-afdeling og ind i elevatoren.
David viste hvordan, da han lavede - og fik udgivet bogen - ”Hvordan man har en usynlig bror”. Sønnens bog inspirerede mig ikke alene til at tænke anderledes om de døde - nu har jeg skrevet en hel bog om det. Som foredraget er baseret på.
"Min usynlige søn" er et anderledes foredrag om at miste. Det er ikke endnu en snak om sorgprocesser. Den handler om, hvem du er efter tabet af din elskede, og hvordan du lever videre med ham eller hende – som næsten ingen beskæftiger sig med. Sorgen går nemlig ikke væk. Det gør de døde heller ikke. Du skal leve med dem resten af livet. Og de kommer til at forandre dig voldsomt. Tabet af en elsket er nemlig den mest transformerende proces, du kan gennemgå – på ondt, men også på godt. Du bliver aldrig den samme igen. Men hvilken person bliver du så, og hvor meget kan du styre det? Og hvordan har man et fortsat, livslangt forhold til de døde, nu da de ikke har tænkt sig at gå væk?
Siden tabet af min søn har jeg arbejdet på at få min egen verden til at give mening igen. Og jeg har gjort det gennem grundig research og ved at interviewe sorgeksperter, psykologer, præster, spirituelle og mange andre med forstand på det, der måske i virkeligheden er den allerstørste begivenhed i livet: Døden.
Min egen historie er fortællemotoren. Men den løftes op på et alment niveau med relevans for alle, der har mistet eller kommer til det (altså os alle sammen) af samtalerne med andre og de mange generelle erfaringer og erkendelser, de fører til.
Læs mere om bogen her
Styrk din svage tro
Hvad hvis man er troende – og finder ud af, at ens tro ikke rigtig virker? At ens tro er svag? Kan man styrke den? Kan man lære at tro? Og hvad tror danskerne egentlig på?
Formidlere af tro lyder ofte som om dehar fået troen forærende uden de store anstrengelser. Men mange af os andre kæmper med den: Enten kan vi ikke - eller også er vores tro for svag. Eller også torpederer livet vores tro på, at verden er god og retfærdig. Og hvad gør vi så?
Jeg var selv troede – men nok mest på, at jeg selv styrede mit liv. Lige indtil min søn døde. Tiden efter var en kamp mellem at forsøge at fyre mig selv som Gud-i-eget-liv – at give slip på illusionen om egen magt – og samtidig at forsøge at ansætte ham den store Gud. I processen er jeg blevet mere troende – men også meget skarpere på, hvad jeg tror og ikke tror. Og på hvad tro er og ikke er.
Denne trosrejse vil mange kunne spejle sig i. Derfor skrev jeg et bind i bogserien ”Kristendommen ifølge…” med den selvforklarende titel "Tro for tvivlere". Og derfor tilbyder jeg nu dette foredrag, hvor jeg helt konkret prøver at besvare spørgsmålet: Kan man styrke sin tro? Og hvordan? Men jeg tager samtidig danskernes ret buffet-agtige, ofte selvmodsigende forhold til tro under kærlig behandling.
Det er først, når vi for alvor får brug for Gud, at mange af os finder ud af, hvad vi virkelig tror på. Hvis du hører dette foredrag, kan det være, atdu finder ud af det noget før – og få et skarpere forhold til din egen tro eller mangel på samme.
Læs mere om bogen her
Moderator/konferencier
Det er ikke særlig svært at fortælle forsamlingen, hvem næste taler er. Eller at læse nogle forberedte spørgsmål til en paneldeltager op. Men som du sikkert selv har oplevet, får den slags moderatorer heller ikke arrangementet op at flyve. Det er ikke nok at være "kendt fra Tv". En dygtig moderator arbejer fra en sold bund af forberedelse, men er klar til at lægge manuskriptet væk og være totat til stede og gribe alt det, der sker. Mine mange år som radiovært på svære programformater har givet min nogle særlige forudsætninger her, som jeg har brugt som moderator på mange konferencer, talks og meget andet.Her er professor og arrangør Charlotte Wiens kommentar til en konference, jeg styrede:
”Esben Kjær var vores moderator på minikonferencen ”Hvordan Bliver vi bedre til at dø?” med næsten 450 deltagere ved SDU. Jeg har aldrig oplevet en moderator, der formåede at styre stemningen i lokalet sådan. Esben optrådte både som taler og konferencier og lagde selv fra start med et følsomt, eftertænksomt alvorligt og smukt indlæg. Langsomt men sikkert formåede han at løfte stemningen i lokalet fra det alvorsfulde til det muntre, trods emnets alvor. Hans introduktioner af de enkelte talere var velformulerede og -motiverede og han formåede at skabe spørgelyst blandt publikum og var i enhver henseende velforberedt.”